Lovendegem werkt voor haar Lokaal Mondiaal Beleid nauw samen met Waarschoot, Zomergem en Nevele: samen vormen we de Interlokale Vereniging Lokaal Mondiaal Beleid LoWaZoNe. Het doel van deze intergemeentelijke samenwerking, waarin vertegenwoordigers zetelen van de vier gemeenten, is om de inwoners van de vier gemeenten te sensibiliseren, praktische kennis te verwerven en te ontwikkelen in functie van een duurzaam beleid.

Ook hebben we een rechtstreekse band opgebouwd met drie gemeenten in Senegal (Keur Moussa, Pout en Diender = KemoPoDi). Deze stedenband werd op 11 maart 2011 officieel vastgelegd in een samenwerkingsakkoord tussen de gemeenten van de LoWaZoNe en die van KemoPoDI. In april 2012 kwam er een delegatie uit Senegal op bezoek in LoWaZoNe, en sindsdien vonden heel wat werkbezoeken plaats, zowel van hier naar KeMoPoDi als vanuit Senegal naar hier .


ZON: Zuiden Ontmoet Noorden

vrouwke

ZON is de adviesraad van de IV Lokaal Mondiaal Beleid LoWaZoNe (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele). Deze intergemeentelijke mondiale raad vertegenwoordigt de verschillende middenveldorganisaties uit de LoWaZoNe, zoals lokale afdelingen van NGO's (Broederlijk Delen, 11.11.11, Wereldwinkels, ...) en kleine projecten opgestart door inwoners van de LoWaZoNe (dit soort projecten noemt men 4de pijlers, meer info hier). Maar ook anderen met interesse in ontwikkelingssamenwerking en Lokaal Mondiaal Beleid zijn er welkom.

ZON geeft advies aan de intergemeentelijke samenwerking, maar organiseert ook zelf sensibiliserende acties. Via hun werkgroep KeMoPoDi wordt gezorgd voor heel wat ondersteuning voor de stedenband met de Senegalese gemeenten.


 

Contactgegevens

Deskundige Lokaal Mondiaal Beleid - Brigitte Becu

Cyriel Buyssestraat 15
9850 Nevele

Tel. 09 321 92 47
Gsm 0492 39 23 08
brigitte.becu@nevele.be
http://www.lokaalmondiaallowazone.be/