Cultuur in Lovendegem

In Lovendegem en Vinderhoute gebeurt heel wat op het vlak van Cultuur en Socio-cultuur.

Cultureel erfgoed.

Erfgoed is een vlag die een rijke lading dekt. Het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden: gebouwen en monumenten of onroerend erfgoed, maar ook archeologische vondsten, kunstwerken, historische voorwerpen zoals eeuwenoude manuscripten, gebruiksvoorwerpen, foto's, ... of roerend erfgoed.
Erfgoed omvat ook minder tastbare dingen, zoals verhalen, tradities, feesten, liederen, dialecten, recepten, eetgewoonten, ... Dat is immaterieel erfgoed.
Lovendegem en Vinderhoute beschikken over heel wat beschermde dorpsgezichten en beschermde monumenten. Daarnaast hebben we een actieve werkgroep Geschiedenis die een grote kennis heeft van het culturele erfgoed in Lovendegem en Vinderhoute. Deze werkgroep is ook aangesloten bij "Historisch Lieveland". Dit is een erg jonge geschiedkundige vereniging – opgericht in april 2012 – die het historisch onderzoek en de erfgoedwerking binnen de drie “Lievegemeenten” Lovendegem, Waarschoot en Zomergem aanmoedigt.

Sociaal-cultureel werk

Er zijn heel wat culturele en socio-culturele verenigingen actief in Lovendegem met een brede waaier aan activiteiten. Zij worden ondersteund door werkingssubsidies van de gemeente, de gemeente biedt ook verschillende promotiekanalen en er is ook een nauwe samenwerking via de cultuur- en de socio-culturele raad.

Kunsten

Tijdens de WAK bieden we verschillende amateur-kunstenaars een podium, er is een talentendatabank beschikbaar en er zijn verschillende kunstwerken te vinden in de gemeente.

Comeet

Comeet staat voor Cultuuroverleg Meetjesland. Het is een samenwerkingsverband rond cultuur van de 13 Meetjeslandse gemeenten: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Zelzate en Zomergem. Comeet werkt rond vier culturele sectoren: bibliotheken (Bibliotheken Meetjesland), erfgoed (zie ook Erfgoedcel Meetjesland), kunsten en socio-cultureel werk.


 

 

Contactgegevens

Comeet

Pastoor De Nevestraat 8
9000 Eeklo

Tel. 09 373 75 96
info@comeet.be
http://www.comeet.be

Cultuur

Kerkstraat 45
9920 Lovendegem

Tel. 09 370 70 13
cultuur@lovendegem.be
http://www.lovendegem.be/Openingsuren.aspx