Tips om tijd en eurocenten te besparen

 1. Rij met een volle (aanhang)wagen naar het recyclagepark. Zo beperkt u het aantal ritten en vermijdt u dat u 1 euro betaalt in de betaalzone, zonder die volledig te benutten.
 2. Demonteer en sorteer het afval zoveel mogelijk om zeker geen gratis fracties en laag tarieffracties in de hoog tariefzone te deponeren.
 3. Stapel het afval in uw (aanhang)wagen zodat u vlot kunt lossen in de verschillende zones. Zo bespaart u tijd en zorgt u voor een vlotte doorstroming.
 4. Composteer al het plantaardig afval thuis in een vat, een bak of op een hoop. Ook gras is composteerbaar als dit gemengd wordt met structuurmateriaal zoals houtsnippers, haagscheersel, stro,… Breng een bezoekje aan de demonstratieplaats thuiscomposteren op het recyclagepark en vraag meer info aan de recyclageparkwachters, de milieudienst of de kringloopkrachten.
 5. Haksel snoeiafval en gebruik dit bij het composteren. IVM subsidieert de aankoop van een hakselaar. Zie www.ivmmilieubeheer.be
 6. Hou taxusscheersel apart en deponeer het in de gratis zone en kom zo ook op tegen kanker (enkel tijdens de jaarlijks aangekondigde periode juli-september).
 7. Vraag aan de kringloopwinkel Ateljee (Tel 02 224 07 15) om herbruikbare spullen bij u thuis op te halen of zet deze af in de kringloopcontainer op het recyclagepark (gratis zone).
 8. Hou asbestcement zoals golfplaten (gratis zone) apart van ander afbraakmateriaal (betaalzone).
 9. Benut zoveel mogelijk de huis-aan-huisophalingen van restafval, papier & karton en PMD en de openbare containers voor textiel en glas.
 10. Restafval mag enkel in uw restafvalzak. Verbrandingsassen van houtkachels en kattenbakvulling mogen ook in de restafvalzak. Opgelet: respecteer het maximaal gewicht van 15 kg per restafvalzak.
 11. Voor bouw- en sloopafval van kleine verbouwingswerken kan u een bouwafvalzak gebruiken. Een bouwafvalzak is een oersterke zak met een capaciteit van 1 kubieke meter (= 25 vuilniszakken). In de bouwafvalzak kan 1500 kg bouw- en sloopafval worden gestopt. De bouwafvalzak is voorzien van een afsluitklep. In tegenstelling tot de klassieke container bent u er dus zeker van dat u de enige bent die hem gebruikt. In de bouwafvalzak mag geen asbest, verf en ander gevaarlijk afval worden gestopt. BELGIAN RECYCLE NETWORK zorgt voor de verdeling, de ophaling en de milieuvriendelijke verwerking van de bouwafvalzak. Meer info: www.bouwafvalzak.be of tel. 070/23 33 82 (8-12u), +/- 100 Euro. 

Contactgegevens

Milieu

Kerkstraat 45
9920 Lovendegem

Tel. 09 370 70 38
Fax 09 370 70 21
milieu@lovendegem.be
http://www.lovendegem.be/Openingsuren.aspx

Recyclagepark

Bilksken 1
9920 Lovendegem

Tel. 09 370 70 39